aaaaarte

Array ( [page] => 0 [year] => 2011 [monthnum] => 12 [name] => convocatoria-per-accedir-a-la-placa-de-director-del-museu-picasso-de-barcelona [category_name] => convocatoria [error] => [m] => [p] => 0 [post_parent] => [subpost] => [subpost_id] => [attachment] => [attachment_id] => 0 [pagename] => [page_id] => 0 [second] => [minute] => [hour] => [day] => 0 [w] => 0 [tag] => [cat] => [tag_id] => [author] => [author_name] => [feed] => [tb] => [paged] => 0 [meta_key] => [meta_value] => [preview] => [s] => [sentence] => [title] => [fields] => [menu_order] => [embed] => [category__in] => Array ( ) [category__not_in] => Array ( ) [category__and] => Array ( ) [post__in] => Array ( ) [post__not_in] => Array ( ) [post_name__in] => Array ( ) [tag__in] => Array ( ) [tag__not_in] => Array ( ) [tag__and] => Array ( ) [tag_slug__in] => Array ( ) [tag_slug__and] => Array ( ) [post_parent__in] => Array ( ) [post_parent__not_in] => Array ( ) [author__in] => Array ( ) [author__not_in] => Array ( ) [ignore_sticky_posts] => [suppress_filters] => [cache_results] => 1 [update_post_term_cache] => 1 [lazy_load_term_meta] => 1 [update_post_meta_cache] => 1 [post_type] => [posts_per_page] => 420 [nopaging] => [comments_per_page] => 50 [no_found_rows] => [order] => DESC )
  • aaaaarte en Twitter
Domingo, 12.7.2020


Convocatoria para acceder a la plaza de director del Museu Picasso de Barcelona

Por aaaaarte | 24.12.2011

· Fins a les 14 hores del dia 30 de gener de 2012
· Curriculum vitae i un breu avantprojecte, d’una extensió màxima de cinc planes, a l’Institut de Cultura de Barcelona, Director de Patrimoni, Museus i Arxius, La Rambla 99, 08002 Barcelona, indicant al sobre «Museu Picasso. Convocatòria direcció. Confidencial»

El Museu Picasso de Barcelona és un centre de referència per al coneixement del període de formació i els primers anys de trajectòria de Pablo Picasso. Obert al públic des de l’any 1963, a partir de la donació a la ciutat orquestrada pel mateix artista, que volia marcar la seva especial vinculació amb Barcelona, el Museu Picasso disposa d’una col·lecció de 3.800 obres.
Es tracta del primer museu al món especialitzat en els primers anys de Picasso, que el converteix en un centre amb una gran projecció internacional. A través de la cessió d’obra i de la coproducció de les grans exposicions sobre l’artista, el Museu Picasso està integrat en la xarxa internacional de grans museus.
És, a més, un museu emblemàtic a la ciutat, que en reforça el caràcter de capital cultural. Tant pel gran nombre de visitants (1.065.388 l’any 2010) com per la seva capacitat per atraure experts mundials sobre l’obra de Picasso, és un centre cultural de referència a Barcelona. Els grans museus han esdevingut pols culturals amb capacitat d’atracció de talent i coneixement a les ciutats, cosa que els converteix en elements molt destacats de la política cultural.
Declarat Museu d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona ha promogut en els darrers anys la remodelació i ampliació de l’equipament. La inauguració aquest any 2011 del Centre de Coneixement i Recerca del Museu Picasso ha representat un punt culminant en aquest procés. S’inicia ara una nova etapa de desplegament amb l’obertura de nous programes i noves línies d’acció.

Amb vista al futur, es considera necessari continuar desenvolupant les següents línies estratègiques:
1. Accentuar l’especificitat del museu amb un discurs propi i adaptat a les realitats culturals barcelonina i catalana dins d’un marc d’actuació internacional.
2. Apostar per la construcció de noves narratives sobre l’artista i per la revisió de la relació entre Picasso i Barcelona.
3. Reforçar la presència del museu a escala nacional mitjançant la Xarxa Picasso Catalunya.
4. Posar l’accent en la col·lecció com a motor del museu, potenciant les noves adquisicions així com l’obtenció d’obres per donació, compra o dipòsit dels nombrosos arxius i materials documentals vinculats a Picasso.
5. Emfasitzar la generació de coneixement i recerca per tal d’esdevenir un espai de referència per a l’estudi i la investigació sobre l’artista.
6. Convertir el centre en un museu obert a la ciutat i al món, als seus ciutadans en definitiva, dotat d’una oferta de serveis i activitats propis d’un museu del segle XXI.
7. Avançar en el desenvolupament d’una governança autònoma del museu a través de la creació d’una fundació pública aprovada recentment com a mesura de govern de l’Ajuntament de Barcelona
Marc econòmic financer i recursos humans
Els recursos financers de què disposa el Museu Picasso provenen del desenvolupament de les seves activitats pròpies i de les aportacions que realitza l’Ajuntament de Barcelona mitjançant l’Institut de Cultura. El pressupost de despesa corrent del museu per a l’exercici 2011 ha esta d’aproximadament vuit milions d’euros. El Museu Picasso té actualment una plantilla de personal propi de trenta persones.

Funcions de la direcció del Museu Picasso
Per tal de fer front als reptes que planteja aquest nou projecte, el director del Museu Picasso té les següents funcions:
1. Dur a terme la direcció artística, tècnica i general del Museu.
2. Elaborar la programació artística del Museu
3. Elaborar els pressupostos del Museu.
4. Proposar l’autorització i disposició de despeses corresponents al funcionament del Museu.
5. Redactar o supervisar la redacció dels plans museològics o museogràfics que requereixi l’actualització i millora permanent dels fons del Museu i de les seves instal·lacions, i executar-los quan hagin estat aprovats.
6. Administrar el personal adscrit al Museu.
7. Supervisar l’exposició permanent de les col·leccions del Museu i renovar-la quan escaigui.
8. Planificar les exposicions temporals i designar-ne els comissaris.
9. Proposar l’adquisició de béns artístics.
10. Autoritzar la sortida temporal de béns culturals fora de les instal·lacions del Museu, sens perjudici dels restants requisits legals.
11. Desenvolupar les relacions institucionals del Museu amb altres entitats públiques i privades.
12. Exercir les altres funcions que li siguin encomanades per l’Institut de Cultura.

Requisits dels candidats
Són requisits essencials per desenvolupar la posició que s’ofereix la possessió de coneixements com a especialista en art, així com l’acreditació d’experiència en gestió cultural i en nivells de responsabilitat en l’àmbit museístic o similars. Es valoraran els coneixements en l’obra picassiana. Es valoraran també els coneixements demostrats en cultura i les seves diverses vessants per tal que pugui relacionar el món de l’art amb altres disciplines artístiques, humanístiques i científiques per donar un enfocament global i multidisciplinari. La persona candidata a la posició de director/a del Museu Picasso ha de poder demostrar la seva capacitat de lideratge per desenvolupar la implementació i revisió de les estratègies, polítiques i programes que fan possible l’assoliment per part de l’organització de les missions i objectius que té encomanats.
Aquesta posició ha de garantir que la gestió de les col·leccions, l’activitat científica i els diversos programes (exposicions, educació, publicacions, comunicació, patrocini, etc.) que duu a terme el Museu es corresponen amb els objectius de l’organització, així com que els recursos de què disposa són gestionats de manera eficient.
La persona candidata ha d’acreditar el coneixement de les llengües catalana, espanyola, francesa i anglesa. Si això no és possible en el moment de l’elecció, se li atorgarà un termini màxim d’un any des del seu nomenament perquè demostri la comprensió i expressió en aquestes llengües. L’incompliment d’aquest requisit serà causa de rescissió del contracte. Si és el cas, la persona finalment triada prendrà el compromís formal de l’aprenentatge abans d’acceptar el nomenament.
Igualment, ha de demostrar habilitats de lideratge rellevants, un elevat nivell de capacitat de comunicació i negociació, així com de planificació, determinació de prioritats, presa de decisions i solució de conflictes. Habilitats imprescindibles són també la capacitat de representar el Museu en el més ampli ventall d’àmbits i de construir i desenvolupar xarxes de relacions tant internes com externes, així com la capacitat de liderar, motivar i inspirar el col·lectiu humà que treballa al Museu Picasso.
Es requereix, en definitiva, una persona amb una visió clara de quin ha de ser el posicionament del Museu Picasso en tots seus àmbits d’actuació, tant a escala nacional com internacional.

Honoraris i contracte
La remuneració de la posició de director del Museu Picasso serà la equivalent al grau de Direcció de Serveis o assimilat. La vinculació amb el Museu es formalitzarà mitjançant nomenament de l’Alcalde com a funcionari eventual adscrit al museu. La incorporació de la persona seleccionada es preveu a l’inici de 2012.

Règim d’incompatibilitats
El desenvolupament de la posició de director del Museu Picasso és incompatible amb qualsevol altra activitat que pugui restar dedicació al Museu o efectivitat en el compliment de les seves funcions, o que pugui entrar en conflicte amb els interessos de l’entitat. Nogensmenys, la persona seleccionada podrà dur a terme activitats de caràcter docent o d’assessorament, particularment si amb aquestes contribueix al prestigi i a la millora del funcionament del Museu i, sempre que resultin compatibles segons la normativa vigent i d’acord amb la Llei d’incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques.

Procediment
Els candidats interessats han de presentar el seu curriculum vitae i un breu avantprojecte, d’una extensió màxima de cinc planes, a l’Institut de Cultura de Barcelona, Director de Patrimoni, Museus i Arxius, La Rambla 99, 08002 Barcelona, indicant al sobre «Museu Picasso. Convocatòria direcció. Confidencial», fins a les 14 hores del dia 30 de gener de 2012.
Les sol·licituds presentades les analitzarà, en una primera fase d’avaluació de mèrits, una comissió d’experts constituïda a aquest efecte, formada per set persones designades d’acord amb el Comitè Executiu del Consell de Cultura de Barcelona, que seleccionarà les propostes que passaran a una segona fase, en què es duran a terme les entrevistes corresponents. La comissió proposarà a l’ICUB una llista amb les tres millors candidatures ordenades i valorades en funció dels seus mèrits. Finalment l’ICUB elevarà proposta a l’Alcalde per al nomenament de nou director/a del Museu Picasso.

Ampliació d’informació
Els interessats poden obtenir més informació del Museu accedint a la seva web, http://www.museupicasso.bcn.cat. Així mateix, els candidats que manifestin la seva intenció de participar en la convocatòria podran sol·licitar una ampliació d’informació sobre les col·leccions, l’organització i el funcionament del Museu adreçant-se a l’Institut de Cultura de Barcelona, Director de Patrimoni, Museus i Arxius, La Rambla 99, 08002 Barcelona, o per correu electrònic a l’adreça següent: jalayr@bcn.cat.

Confidencialitat
El Museu Picasso garanteix confidencialitat absoluta sobre la participació de les persones candidates en aquest procés de selecció, així com sobre qualsevol de les seves dades personals i professionals, i assegura que la participació de les persones no seleccionades queda en l’àmbit estricte de la comissió de valoració, de manera que exclusivament es farà públic el nom de la persona guanyadora.

Comenta