aaaaarte

Array ( [page] => 0 [year] => 2016 [monthnum] => 4 [name] => convocatoria-publica-per-a-la-seleccio-della-directora-de-la-fundacio-museu-picasso-de-barcelona [category_name] => convocatoria [error] => [m] => [p] => 0 [post_parent] => [subpost] => [subpost_id] => [attachment] => [attachment_id] => 0 [pagename] => [page_id] => 0 [second] => [minute] => [hour] => [day] => 0 [w] => 0 [tag] => [cat] => [tag_id] => [author] => [author_name] => [feed] => [tb] => [paged] => 0 [meta_key] => [meta_value] => [preview] => [s] => [sentence] => [title] => [fields] => [menu_order] => [embed] => [category__in] => Array ( ) [category__not_in] => Array ( ) [category__and] => Array ( ) [post__in] => Array ( ) [post__not_in] => Array ( ) [post_name__in] => Array ( ) [tag__in] => Array ( ) [tag__not_in] => Array ( ) [tag__and] => Array ( ) [tag_slug__in] => Array ( ) [tag_slug__and] => Array ( ) [post_parent__in] => Array ( ) [post_parent__not_in] => Array ( ) [author__in] => Array ( ) [author__not_in] => Array ( ) [ignore_sticky_posts] => [suppress_filters] => [cache_results] => 1 [update_post_term_cache] => 1 [lazy_load_term_meta] => 1 [update_post_meta_cache] => 1 [post_type] => [posts_per_page] => 420 [nopaging] => [comments_per_page] => 50 [no_found_rows] => [order] => DESC )
  • aaaaarte en Twitter
Viernes, 13.12.2019


Convocatòria pública per a la selecció del/la Director/a de la Fundació Museu Picasso de Barcelona

Por aaaaarte | 27.4.2016

DIRECTOR/A DE LA FUNDACIÓ MUSEU PICASSO DE BARCELONA
DIRECTOR OF THE PICASSO MUSEUM OF BARCELONA

Data de publicació: 4 de maig 2016

Data de finalització: 6 de juny 2016 (inclòs)

Objecte de la convocatòria
És objecte de la present convocatòria la selecció del lloc de treball de Director/a per a la Fundació Museu Picasso de Barcelona.

…..
English (pdf)
APPLICATION REQUIREMENTS FOR THE POSITION OF DIRECTOR OF THE PICASSO MUSEUM OF BARCELONA
…..

Bases

La Fundació Museu Picasso de Barcelona, d’acord amb l’article 5è dels seus estatuts, té per objecte la direcció, organització i gestió del Museu Picasso de Barcelona (en endavant el Museu) i, en aquest sentit, del patrimoni i els recursos que li són propis. El Museu és un centre de referència per al coneixement del període de formació i els primers anys de trajectòria de Pablo Picasso. Obert al públic des de l’any 1963, a partir de la donació a la ciutat promoguda pel mateix artista, que volia marcar la seva especial vinculació amb Barcelona. El Museu disposa d’una col·lecció de 3.800 obres.

Es tracta del primer museu al món especialitzat en els primers anys de Picasso, la qual cosa el converteix en un centre amb una gran projecció internacional. Per mitjà de la cessió d’obra i de la coproducció de les grans exposicions sobre l’artista, el Museu està integrat en la xarxa internacional de grans museus.
És, a més, un museu emblemàtic a la ciutat, la qual cosa reforça el caràcter de capital cultural. Tant pel gran nombre de visitants (1.008.125 l’any 2015) com per la seva capacitat per atraure experts mundials sobre l’obra de Picasso, és un centre cultural de referència a Barcelona. Els grans museus han esdevingut pols culturals amb capacitat d’atracció de talent i coneixement a les ciutats, cosa que els converteix en elements molt destacats de la política cultural.
Declarat Museu d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona ha promogut en els darrers anys la remodelació i ampliació de l’equipament i l’adequació de la seva forma de gestió a les necessitats pròpies de la seva singularitat com a equipament cultural. La inauguració l’any 2011 del Centre de Coneixement i Recerca del Museu Picasso i la constitució de la Fundació del Museu Picasso l’any 2013 en són els exemples més rellevants. En aquesta nova etapa, els canvis esmentats s’hauran de complementar amb les reformes que les necessitats pròpies del Museu exigeixin.

Amb vista al futur, es considera necessari continuar desenvolupant les següents línies estratègiques:

1. Accentuar l’especificitat del Museu amb un discurs propi i adaptat a les realitats culturals barcelonina i catalana dins d’un marc d’actuació internacional.
2. Fomentar la construcció de noves narratives entorn a l’artista, tot revisant la seva relació amb Barcelona i els diversos relats de la Modernitat
3. Reforçar el treball en xarxa en l’àmbit nacional i internacional amb altres
museus i centres de documentació, recerca i exhibició que treballen entorn a Picasso i a l’art modern i contemporani en general.
4. Posar l’accent en la col·lecció com a nucli central del Museu, fomentar el seu
coneixement i la seva visibilitat i proposar nous discursos a través de la
col·lecció que permetin renovar les mirades entorn a l’artista i els seus contextos.
5. Afavorir les noves adquisicions així com l’obtenció d’obres per donació, compra o dipòsit dels nombrosos arxius i materials documentals vinculats a Picasso.
6. Emfasitzar la generació de coneixement i recerca per tal d’esdevenir
un espai de referència per a l’estudi i la investigació sobre l’artista i la seva vinculació amb la nostra contemporaneïtat.
7. Reforçar el programa pedagògic, de mediació i de públics del Museu, com a part troncal de les polítiques del Museu.
8. Convertir el centre en un museu obert al barri, la ciutat i al món, als seus ciutadans en definitiva, dotat d’una oferta de serveis i activitats propis d’un museu del segle XXI.

Museo Picasso de Barcelona

Museo Picasso de Barcelona


Marc econòmic financer i recursos humans

Els recursos financers de què disposa la Fundació Museu Picasso de Barcelona provenen del desenvolupament de les seves activitats pròpies i de les aportacions que realitza l’Ajuntament de Barcelona mitjançant l’Institut de Cultura. La despesa executada de la Fundació per a l’exercici 2014 ha estat aproxim adament de vuit milions d’euros. La Fundació té actualment una plantilla de personal propi de trenta persones.

Funcions de la direcció de la Fundació Museu Picasso:
De conformitat amb allò que disposa l’article 21 dels estatuts de la Fundació,
correspon al Directoro Directora:
1. La direcció ordinària del Museu.
2. Elaborar el pla d’activitats fundacional i presentar-lo al patronat de la Fundació.
3. Proposar al Patronat de la Fundació els programes de caràcter artístic.
4. Proposar al Patronat de la Fundació els programes pedagògics, de mediació i
de públics.
5. Presentar la proposta de pressupost per elevar-la al patronat.
6. Executar els acords del patronat de la Fundació, sense perjudici de les delegacions que aquest òrgan pugui fer.
7. Totes les facultats que el patronat li delegui segons la normativa vigent.

La direcció del Museu comporta:
1. La redacció i supervisió dels plans museològics i museogràfics que requereixi
l’actualització i millora permanent dels fons i de les seves instal·lacions, així com executar-los quan hagin estat aprovats.
2. Supervisar l’exposició permanent de les col·leccions del Museu i renovar-la quan s’escaigui.
3. Planificar les exposicions temporals i proposar-ne els comissaris.
4. Proposar l’adquisició de béns artístics.
5. Garantir la bona gestió, la transparència i les bones pràctiques en les polítiques de recursos humans.

Requisits de les persones candidates.
A) Els/les candidats/es hauran d’acreditar el compliment dels següents requisits:
1. Estudis universitaris de grau superior.
2. Experiència professional en gestió cultural i, especialment, en l’
àmbit museístic o
similars.
3. Acreditar el coneixement de les llengües catalana, espanyola, francesa i anglesa.
Si això no és possible en el moment de l’elecció, se li atorgarà un termini màx
im d’un any des del seu nomenament perquè demostri la comprensió i expressió en aquestes llengües. L’incompliment d’aquest requisit serà causa de rescissió del contracte. Si és el cas, la persona finalment triada prendrà el compromís formal de l’aprenentatge abans d’acceptar el nomenament.
4. Disposar de nacionalitat espanyola o d’un país membre de la UE. En la resta de casos el nomenament quedarà condicionat a l’obtenció de la residència legal a l’Estat espanyol.

B) En el procés de selecció es valoraran de forma especial, i entre d’altres qüestions, les següents:

1. Coneixement del món de Picasso i el món cultural en general:
Trajectòria professional que demostri l’expertesa en Picasso i la seva obra. Es
valorarà també com a molt positiu el coneixement de l’entorn de l’artista (família col·leccionistes, experts, museus especialitzats). S’estimarà així mateix la capacitat de vincular el món de Picasso amb els diversos relats de la modernitat i de l’art amb altres disciplines, així com la capacitat de relacionar aquests relats amb l’obra de Picasso.

2. Experiència en Direcció:
Es requereix, així mateix, que la persona candidata tingui capacitat de coordinació d’equips de treball per desenvolupar la implementació i revisió de les estratègies, polítiques i programes que fan possible l’assoliment per part de l’organització de les missions i objectius que té encomanats. Aquesta posició ha de garantir que la gestió de les col·leccions, el patrimoni del Museu, l’activitat científica i els diversos programes (exposicions, educació, publicacions, comunicació, patrocini, etc.) que duu a terme la Fundació es corresponguin amb els objectius de l’organització, així com que els recursos de què disposa siguin gestionats de manera eficient i transparent.
Igualment, ha de demostrar habilitats de lideratge rellevants, un elevat grau de
capacitat de comunicació i negociació, així com de planificació, determinació de prioritats, presa de decisions i solució de conflictes. Habilitats imprescindibles són també la capacitat de representar la Fundació en el més ampli ventall d’àmbits així com la capacitat de liderar, motivar i inspirar el col·lectiu humà que treballa a la Fundació.
També es valorarà la capacitat de vincular el món de l’art amb altres disciplines
creatives, humanístiques i científiques, per donar un enfocament global i
multidisciplinari. Es tindrà en compte la disposició i la capacitat del candidat o candidata per ref orçar la relació del Museu amb els teixits ciutadans i territorials, així com el treball en xarxa i col·laboració amb comunitats i institucions a nivell de ciutat, de país i a nivell internacional.
Es requereix, en definitiva, una persona amb una visió clara de quin ha de ser el posicionament de la Fundació Museu Picasso de Barcelona en tots seus àmbits d’actuació, tant a escala nacional com internacional.

Honoraris i contracte
La remuneració del Director/a de la Fundació Museu Picasso serà d’un import de 84.000 € anuals. El nomenament correspon a la Presidència de la Fundació i es ratificarà pel Patronat en la primera reunió que tingui lloc. La vinculació amb la Fundació es formalitzarà mitjançant contracte d’alta direcció.
La durada del contracte serà de cinc anys prorrogables a cinc més i la incorporació de la persona seleccionada es preveu a primers d’agost de 2016.

Règim d’incompatibilitats
El desenvolupament de la posició de Director/a de la Fundació Museu Picasso de Barcelona és incompatible amb qualsevol altra activitat que pugui restar dedicació o efectivitat en el compliment de les seves funcions, o que pugui entrar en conflicte amb els interessos de l’entitat. Nogensmenys, la persona seleccionada podrà dur a terme activitats de caràcter docent o d’assessorament, particularment si amb aquestes contribueix al prestigi i a la millora del funcionament de la Fundació i sempre que resultin compatibles segons la normativa vigent i d’acord amb la Llei d’incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques.

Procediment
Els candidats interessats han de presentar el seu curriculum vitae i un avantprojecte, d’una extensió màxima de deu planes, que inclogui els següents conceptes:

1) La visió dels candidats entorn a la missió del M useu com a servei públic

2) Les polítiques de conservació i difusió de la col·lecció i el patrimoni del Museu, el projecte de recerca, documentació i arxiu, i la política de noves adquisicions.

3) El programa d’exposicions i activitats tempo rals que complementin i ofereixin noves mirades entorn a l’obra de Picasso i el seu context.

4) El programa pedagògic, de mediació i de públics.

5) El projecte de col·laboració en xarxes a nivell local, nacional i internacional.

S’haurà de presentar a la Secretaria de la Fundació (Secretaria General de l’Ajuntament de Barcelona, plaça Sant Jaume, s/n, edifici nou, tercera planta, 08002-Barcelona), indicant al sobre
«Fundació Museu Picasso de Barcelona. Convocatòria direcció. Confidencial».

Les sol·licituds s’hauran de pres entar dins del termini màxim d’1 mes a comptar des de l’endemà de la publicació de la convocatòria i de les presents bases a la web de la Fundació Museu Picasso Barcelona i de l’Ajuntament de Barcelona. Des de la Fundació es farà la màxima difusió de la convocatòria i de les presents Bases.
Les sol·licituds presentades les analitzarà, en una primera fase d’avaluació de mèrits, una comissió d’experts constituïda a aquest efecte, formada per set persones designades pel Patronat de la Fundació, que seleccionarà les propostes que passaran a una segona fase, en què es duran a terme les entrevistes corresponents. La comissió elevarà a la Presidència del Patronat de la Fundació del Museu Picasso una proposta de nomenament que corres pondrà amb el candidat o candidata que hagi obtingut la millor valoració en el procés de selecció.
La Presidència del Patronat de la Fundació nomenarà el nou Director/a del MuseuPicasso.
El nomenament del Director/a serà sotmès a la ratificació del Patronat de la Fundació Museu Picasso Barcelona.

Ampliació d’informació
Els interessats poden obtenir més informació de la Fundació Museu Picasso accedint a la seva web, http://www.museupicasso.bcn.cat. Així mateix, els candidats que manifestin la seva intenció de participar en la convocatòria podran sol·licitar una ampliació d’informació sobre les col·leccions, l’organització i el funcionament de la Fundació del Museu Picasso adreçant -se al coordinador de Museus de l’Institut de Cultura de Barcelona, Sr. Quim Vicente, a l’adreça de correu electrònic jvicente@bcn.cat.

. 7
Confidencialitat
La Fundació Museu Picasso de Barcelona garanteix confidencialitat absoluta sobre la participació de les persones candidates en aquest procés de selecció, així com sobre qualsevol de les seves dades personals i professionals, i assegura que la participació de les persones no seleccionades queda en l’àmbit estricte de la comissió de valoració, de manera que exclusivament es farà públic el nom de la persona guanyadora.
Barcelona, a 27 d’abril de 2016

Aquesta convocatòria està subjecta al compliment del document de
«BUENAS PRÁCTICAS EN MUSEOS Y CENTROS DE ARTE» aprovat pel Ministerio de Educación Cultura y Deporte publicat l’any 2006 a: http://www.mcu.es/museos/docs/museosbuenaspracticas.pdf

Etiquetas:

Comenta